Redningsvest
Her på siden, finder du en redningsvest til ethvert behov – Til den helt rigtige pris! Vi sammenligner nemlig prisen fra en række leverandører af marineudstyr, så du kan få din nye redningsvest til den helt rigtige pris.
Hvilke typer redningsveste findes der?
For at en vest kan klassificeres som en redningsvest, skal den være CE mærket og have en opdrift på mindst 100 Newton, modsat en svømmevest, som typisk har en opdrift på 50 Newton. En redningsvest skal desuden kunne vende dig i vandet, så dine luftveje holdes fri i tilfælde af bevidstløshed, at personen er afkræftet eller andet.
Opdrift | Betegnelse | Beskrivelse |
---|---|---|
50 Newton | Svømmevest | Anvendes af øvede svømmere, ved kystnært vandsport. Der bør desuden være hjælpe i nærheden. Bemærk: Vender dig ikke i vandet |
100 Newton | Redningsvest | Anvendes kystnært i beskyttet farvand |
150 Newton | Redningsvest | Til brug i alle farvande |
275 Newton | Redningsvest | Til brug i alle farvande - også farvande med ekstreme vejrbetingelser. Anvendes ofte erhvervsmæssigt |
I det daglige, er der 2 typer af redningsveste:
Faststof redningsvest
En faststof redningsvest - også kendt som den traditionelle redningsvest, består af en række faste skumblokke, som skaber opdriften. Den har en stor krave, der giver støtte til nakke og hoved (og sørger for at luftvejene kommer oven vande) , når bæreren ligger i vandet. Opdriften er størst foran på vesten, således at den hurtigt vender personen i vandet. Derudover er den udstyret med en skridtgjordt, som altid skal anvendes samt en fløjte, så du kan påkalde dig opmærksomhed, hvis uheldet skulle være ude. Denne type redningsvest kræver absolut minimalt med vedligeholdelse, og der er ikke udgifter til f.eks. servicesæt. Eneste vedligeholdelse er rengøring. Du bør dog altid inspicere din redningsvest for fysiske skader, og udskifte den om nødvenigt.
Den klassiske redningsvest, er typisk orange, som er en god kontrastfarve, ifht. at spotte overbordfaldne.
Oppustelig redningsvest
En oppustelig redningsvest er efterhånden valget for de fleste når de skal på vandet. Og der er da også en lang række fordele ved en oppustelig redningsvest, sammenlignet med den tradtionelle redningsvest. Den giver fuld bevægelsesfrihed, og mange er mere tilbøjelige til at bære den oppustelige redningsvest sammentlignet med den klassiske vest. Når du har fået indstillet en oppustelig redningsvest rigtigt, så den passer til dig, mærker du nærmest ikke at du har den på.
En oppustelig redningsvest, består af et ydre stof, som typisk er lukket med Velcro. Under yderstoffet, finder du en "lunge", som bliver pustet op ved hjælp af en CO2 patron, i det tilfælde at den udsættes for vand. Dog skal der en vis mængde vand til, så det er som udgangspunkt ikke noget problem at bære vesten i regnvejr, eller hvis der skulle komme en brækkende sø.
En oppustelig redningsvest fås både som automatisk og manuel. De fleste udløser automatisk, men der findes modeller som kræver at der trækkes i en snor. Sidstnævnte type, kan anvendes ifbm. vandsport - F.eks. SUP, hvor det er meget sandsynligt at falde i vandet.
En oppustelig redningsvest kræver løbende eftersyn, men du kan sagtens gøre det selv, eller du kan indlevere den hos en forhandler, som tilbyder eftersyn af oppustelig redningsvest.
Svømmevest
En svømmevest kan ikke retteligt kaldes en redningsvest - opdriften er ikke stor nok, og den vender dig heller ikke i vandet. En svømmevest bør kun anvendes meget kystnært, og kun hvis der er hjælp i nærheden. Når det så er sagt, er det situationer hvor en svømmevest giver rigtig god mening, pga. den store bevægelsesfrihed.
En svømmevest er let og komfortabel at bære, og anvendes typisk af rutinerede svømmere på SUP eller lignende. Husk dog at en svømmevest, modsat en redningsvest, ikke vender personen i vandet.
Er redningsvesten et lovkrav?
Det korte svar er ja! En redningsvest er et lovkrav når du befinder dig på et fartøj der ikke er fortøjret i havn. Helt konkret, fremgår det af Bekendtgørelse om redningsveste i mindre fartøjer §2 at:
§ 2. Alle fartøjer, der ikke er fortøjet i havn, skal medføre redningsveste eller svømmeveste til alle personer om bord.
Stk. 2. Kapronings- og motionsroningsfartøjer kan i stedet for at følge bestemmelserne i stk. 1 følge Dansk Forening for Rosports eller Dansk Kano og Kajak Forbunds sikkerhedsbestemmelser.
Stk. 3. Dykkere, som transporteres i fartøjer omfattet af denne bekendtgørelse, kan anvende de opstigningsveste, der bruges sammen med dykkerudstyret, i stedet for redningsveste.
Stk. 4. Fartøjer, der under opsyn anvendes i lavvandede områder i forlystelsesparker og lignende, kan af Søfartsstyrelsen fritages for at opfylde denne bekendtgørelse.
Det betydet altså med andre ord, at du skal medbringe redningsvest eller svømmevest til alle ombord. Du behøves egentlig ikke have dem på, men de skal fremvises ved f.eks. en kontrol.
Det er dyrt ikke at medbringe redningsveste til alle ombord
I skrivende stund, er bøden for ikke at medbringe redningsveste til alle ombord kr. 1.500,- PR. MANGLENDE REDNINGSVEST. Er i 2 personer ombord, og har i ikke medbragt nogle redningsveste, risikerer føreren af skibet en bøde på kr. 3.000,-
Skal man bære redningsvest?
Det er et lovkrav at medbringe redningsvest til alle ombordværende, i de rigtige størrelse - Men det er ikke et lovkrav at du rent bærer redningsvesten. De skal blot kunne fremvises ved eventuel kontrol. Med det sagt, er det vores helt klare anbefaling at du altid bærer en redningsvest under sejlads! Husk iøvrigt at det er skippers ansvar.
En redningsvest redder liv
Når der sker drukneulykker, rammer det typisk den ældre, mandlige lystfisker, som ikke bærer redningsvest. Det er uden for enhver tvivl, at redningsvesten redder liv. Men det er altså ikke nok at redningsvesten blot er i båden - Den skal være på. I en artikel fra 2018, kan vi (desværre) læse følgende:
- Ud af de 19 druknede er der INGEN, hvor det er oplyst, at vedkommende bar en korrekt siddende vest.
- 5 af de 19 druknede var mandlige jollefiskere i alderen 72-75 år. 4 af de 5 bar ikke vest, den sidste bar en forkert siddende vest.
- 5 af de 19 drukneulykker skete i havnen i forbindelse med ophold på og ved broer/både. Det var 4 mænd og 1 kvinde i alderen 54-82 år.
- 3 af de 19 var mænd (53-67 år), som faldt over bord fra sejlende lystbåde.
Det er med andre ord dødsensfarligt ikke at benytte en redningsvest. Har du nogensiden hørt om den usynlige redningsvest? Se mere om den i videoen herunder:
Ofte stillede spørgsmål
Hvilken redningsvest skal jeg vælge?Det afhænger af dit behov og budget. Er du sjældent på vandet, eller har du brug for en redningsvest til gæster, kan den klassisk faststof vest være en oplagt mulighed. De fleste vælger dog typisk en oppustelig redningsvest, pga. den øgede komfort.
Hvor tit bør jeg servicere min oppustelige redningsvest?En gang årligt bør være tilstrækkeligt. Du kan sagtens lave service-eftersynets selv.
Er det lovpligtigt at bruge redningsvest?Det er lovpligtigt at medbringe redningsveste til alle ombordværende. Det er dog ikke lovpligtigt at bære den. Det anbefales dog på det kraftigste.
Hvor køber man redningsveste?Her hos Maritimo sammenligner vi priser på bl.a. redningsveste hos en række leverandører. Så du kan altid finde den bedste og billigste her.